VvM bijeenkomst 10 januari 2024 – Mededingingsrecht en Sport

Op 10 Januari organiseerde Vereniging voor Mededingingsrecht een bijeenkomst met als thema mededingingsrecht en sport bij A&O. In het bijzonder werden de drie arresten van het Hof van Justitie van de EU inzake European Superleague Company (C-333/21), International Skating Union v Commission (C-124/21 P) en Royal Antwerp Football Club (C-680/21) besproken.

In deze zaken zijn diverse interessante rechtsvragen opgeworpen, waaronder de verankering van het Europese sportmodel in het VWEU, de reikwijdte van de nevenrestricties doctrine in de sportsector en de ruimte voor eventuele sancties van regulerende instanties als UEFA en ISU.

In de panel discussie van dat Benoit Keane, (Advocaat gespecialiseerd in Europees recht en mededingingsrecht), Ben van Rompuy  (Assistant Professor of EU Competition Law, Universiteit Leiden) en Timo Klein (Senior Consultant, Oxera) werden deze rechtsvragen besproken aan de hand van diverse stellingen. In aanvulling hierop zijn was de discussie ook gericht op de gevolgen van deze arresten die verder rijken dan de sport sector. Daarbij kwam onder andere de relevantie van de Wouters arrest (C-309/99) ten sprake alsook de mogelijkheid om parallellen te vinden in de digitale sector.